Salta al contingut
Professionals autoritzats a tot Catalunya

Energia solar

Plaques solars en una comunitat de veïns: com s'aprova a la junta a Catalunya?

Plaques solars a la coberta d'un edifici d'habitatges
Índex de l'article
  1. Quina llei s’aplica a Catalunya?
  2. Quina majoria cal a la junta?
  3. Autoconsum compartit o ús particular de la coberta?
  4. Qui paga i què passa amb els que voten en contra?
  5. Com es porta a la junta pas a pas?
  6. Quins documents convé tenir?
  7. Quins beneficis fiscals hi ha el 2026?
  8. Voleu plaques solars al vostre edifici?

En resum:

  • A Catalunya, les plaques comunitàries a la coberta s’aproven per majoria simple dels propietaris que voten, que també han de sumar la majoria de les quotes (art. 553-25.2.d del Codi civil de Catalunya).
  • Si només uns quants veïns volen plaques per al seu ús particular en elements comuns, també n’hi ha prou amb la majoria simple, i els altres s’hi poden afegir després (art. 553-25.2.e).
  • Els propietaris de pisos d’un edifici amb autoconsum es poden deduir un 20 % a l’IRPF si la instal·lació es paga i s’instal·la el 2026.

Posar plaques solars a la coberta d’un edifici de pisos és una bona manera d’aprofitar un espai que gairebé mai no es fa servir i de rebaixar la factura dels veïns que hi participen. Però abans cal passar per la junta. En aquesta guia t’expliquem què diu la llei a Catalunya, quina majoria cal i com preparar la reunió perquè tiri endavant.

Quina llei s’aplica a Catalunya?

A Catalunya la propietat horitzontal es regeix pel Codi civil de Catalunya (llibre cinquè), no per la Llei de propietat horitzontal estatal. Els articles sobre autoconsum es van modificar amb el Decret llei 28/2021 i la Llei 3/2023, precisament per facilitar les plaques en edificis. Pots consultar-ne el text al BOE (text consolidat).

Això val igual per a un bloc de l’àrea metropolitana de Barcelona, per a un edifici del centre de Girona o de Lleida i per a un bloc de segones residències a la costa de Tarragona.

Quina majoria cal a la junta?

Tipus d’acordArticleMajoria
Plaques comunitàries a la coberta per a ús comú553-25.2.dMajoria simple dels que voten i de les quotes
Plaques d’ús particular d’alguns veïns en elements comuns553-25.2.eMajoria simple, a petició dels interessats
Participar en una comunitat energètica o compartir energia amb altres comunitats553-25.2.fMajoria simple
Contractes de finançament d’aquestes obres553-25.2.gMajoria simple

La majoria simple val encara que l’acord canviï els estatuts o afecti l’estructura o la façana de l’edifici.

Els propietaris que no van a la junta s’hi poden oposar per escrit en el termini d’1 mes des que se’ls notifica l’acord. Si no ho fan, es considera que hi estan d’acord (art. 553-25.6).

Autoconsum compartit o ús particular de la coberta?

Són dues maneres diferents de fer-ho:

  • Instal·lació d’ús comú. La comunitat posa les plaques i l’energia es reparteix entre els veïns que hi participen (i els serveis comuns, com l’ascensor o la llum de l’escala). És l’autoconsum compartit: t’ho expliquem amb detall a autoconsum compartit en una comunitat de veïns.
  • Instal·lació d’ús particular. Només alguns veïns volen plaques i demanen fer servir una part de la coberta. Les paguen ells i l’energia és per a ells. Els que no s’hi apunten al principi s’hi poden afegir més endavant pagant la seva part actualitzada.

També hi ha un tercer cas: el veí que té l’ús exclusiu d’una coberta o una terrassa (per exemple, l’àtic). Hi pot posar plaques pagant-les ell, si envia el projecte 30 dies abans; la comunitat pot proposar una alternativa (art. 553-43.3).

En l’autoconsum compartit, el repartiment de l’energia es fixa en un acord de repartiment signat per tots els participants i enviat a la distribuïdora. Per la xarxa es pot compartir amb consumidors a menys de 500 metres (i fins a 5.000 metres en fotovoltaica de fins a 5 MW connectada per la xarxa).

Qui paga i què passa amb els que voten en contra?

Si la instal·lació és d’ús comú, la paguen tots els propietaris. Els que hi han votat en contra també l’han de pagar si la despesa no passa de tres quartes parts del pressupost anual de la comunitat, descomptant-ne les subvencions (art. 553-30.4).

Si la instal·lació és d’ús particular, la paguen només els veïns que hi participen.

Sobre l’estalvi: l’energia que no es consumeix es pot compensar a la factura amb la compensació d’excedents, però el descompte mai no baixa la part d’energia per sota de zero. Més detalls a compensació d’excedents.

Com es porta a la junta pas a pas?

  1. Demanar un estudi previ: superfície útil de la coberta, orientació, ombres, estat de la impermeabilització i consum dels serveis comuns i dels veïns interessats.
  2. Demanar pressupost a un instal·lador autoritzat, amb el desglossament per partides.
  3. Decidir el model: ús comú, ús particular o comunitat energètica.
  4. Incloure-ho a l’ordre del dia de la junta, amb l’estudi i el pressupost adjunts perquè els veïns ho puguin llegir abans.
  5. Votar l’acord, el repartiment del cost i, si cal, el finançament.
  6. Notificar l’acord als absents i esperar el mes de termini.
  7. Signar l’acord de repartiment entre els participants i començar els tràmits: comunicació prèvia a l’ajuntament, legalització al RITSIC i registre d’autoconsum.

Quins documents convé tenir?

DocumentPer a què serveix
Estudi tècnic i de produccióSaber quanta potència hi cap i quant es produeix
Pressupost desglossatVotar amb números clars
Proposta de repartiment (percentatges)Saber quina energia correspon a cada veí
Acta de la juntaDeixar constància de l’acord i de la majoria
Acord de repartiment signatEnviar-lo a la distribuïdora
Certificat d’instal·lació elèctrica (CIE)Legalitzar i demanar les deduccions

Quins beneficis fiscals hi ha el 2026?

  • IRPF del 20 % per als propietaris de pisos d’un edifici residencial on es faci una instal·lació d’autoconsum (disposició addicional 62a de la Llei de l’IRPF). És vigent només el 2026: la instal·lació s’ha de pagar i instal·lar entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2026, cal el CIE i el pagament no pot ser en efectiu. No es pot sumar amb la deducció per obres d’eficiència energètica per a la mateixa instal·lació. Ho pots veure a la Llei de l’IRPF (BOE).
  • Rehabilitació energètica de tot l’edifici: hi ha una deducció del 60 % fins al 31/12/2027 si es redueix un 30 % el consum o s’arriba a la lletra A o B, amb certificats energètics d’abans i de després.
  • IBI i ICIO: depèn de cada ajuntament. Per exemple, segons la seva ordenança fiscal 2026, Sant Cugat del Vallès bonifica el 50 % de l’IBI fins a 7 anys en instal·lacions compartides, i Sitges el 50 % durant 5 anys en pisos amb autoconsum col·lectiu. Comprova l’ordenança vigent del teu municipi.

Al novembre de 2026 no hi ha ajuts de la Generalitat oberts per a plaques en comunitats.

Voleu plaques solars al vostre edifici?

A energiarenovable100.com no instal·lem: escoltem el que necessita la comunitat i, amb el vostre permís, us posem en contacte amb un instal·lador autoritzat de la zona que prepara l’estudi i el pressupost per a la junta, gratuït i sense compromís.

Hi ha instal·ladors col·laboradors a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Més informació a autoconsum solar i plaques solars, o demana pressupost per a la teva comunitat.

Servei relacionatInstal·lació de plaques solarsInstal·lació, manteniment i reparació · Demana pressupost gratuït

Preguntes freqüents

Cal unanimitat per posar plaques solars a la coberta?

No. A Catalunya, les plaques comunitàries a la coberta per a ús comú s'aproven per majoria simple dels propietaris que voten, que també han de representar la majoria simple de les quotes (art. 553-25.2.d del Codi civil de Catalunya).

Un veí que viu a l'àtic pot posar plaques a la seva terrassa?

Si té l'ús exclusiu d'aquesta terrassa o coberta, hi pot posar plaques pagant-les ell. Ha d'enviar el projecte a la comunitat 30 dies abans, i la comunitat pot proposar una alternativa (art. 553-43.3 del Codi civil de Catalunya).

Les plaques poden donar energia també als veïns que no hi participen?

Només reben energia els que formen part de l'autoconsum segons l'acord de repartiment. Si un veí no hi participa al principi, en les instal·lacions d'ús particular s'hi pot afegir més endavant pagant la seva part actualitzada.

Es pot compartir l'energia amb un edifici proper?

Sí, l'autoconsum a través de la xarxa es pot fer amb consumidors a menys de 500 metres, i en fotovoltaica de fins a 5 MW connectada per la xarxa, fins a 5.000 metres. Cal un acord de repartiment signat per tothom i enviat a la distribuïdora.

Necessites un instal·lador?

Demana el teu pressupost gratuït. Un instal·lador autoritzat a prop teu, a tot Catalunya.