Salta al contingut
Professionals autoritzats a tot Catalunya

Mobilitat elèctrica

Punts de recàrrega a la comunitat: guia per a administradors de finques a Catalunya

Instal·lador muntant un punt de recàrrega per a cotxe elèctric en un garatge comunitari
Índex de l'article
  1. Quines dues situacions et trobaràs?
  2. Què diu el Codi civil de Catalunya sobre el carregador a la plaça pròpia?
  3. Com s’aprova una instal·lació de recàrrega per a tot el garatge?
  4. Quan cal projecte segons la ITC-BT-52?
  5. Per què convé la gestió de càrrega?
  6. Quins documents ha de demanar la comunitat?
  7. Hi ha ajuts o beneficis fiscals?
  8. Com t’ajudem amb la comunitat?

En resum:

  • A Catalunya, un carregador individual a la plaça pròpia no necessita votació: el propietari envia el projecte tècnic 30 dies abans a la presidència o a l’administració (art. 553-36.3 del Codi civil de Catalunya).
  • Una instal·lació de recàrrega per a tot el garatge s’aprova per majoria simple dels propietaris que voten, que també ha de ser majoria de quotes (art. 553-25.2.c).
  • La ITC-BT-52 diu quan cal projecte i la gestió de càrrega evita que els carregadors saturin la instal·lació de l’edifici.

Cada vegada més veïns demanen posar un carregador a la seva plaça de garatge. Si ets administrador de finques o president d’una comunitat a Catalunya, et toca saber què es pot demanar, quins terminis hi ha i quan convé plantejar una solució per a tot l’aparcament. Aquesta guia t’ho resumeix. Si ets propietari i vols posar el carregador a la teva plaça, mira la guia punt de recàrrega en un garatge comunitari.

Quines dues situacions et trobaràs?

Carregador individualInstal·lació general del garatge
Qui ho demanaUn propietari, per a la seva plaçaLa comunitat o un grup de veïns
VotacióNo calMajoria simple a la junta
Norma (Codi civil de Catalunya)Art. 553-36.3Art. 553-25.2.c
Qui pagaEl propietariSegons l’acord de la junta
AvantatgeRàpid i senzillOrdena el garatge i prepara les places futures

Les dues opcions no s’exclouen: moltes comunitats comencen amb un parell de carregadors individuals i, quan arriben més peticions, es plantegen una instal·lació comuna amb gestió de càrrega.

Important: a Catalunya s’aplica el Codi civil de Catalunya (llibre cinquè), no l’article 17 de la Llei de propietat horitzontal estatal. El pots consultar al text consolidat del BOE.

Què diu el Codi civil de Catalunya sobre el carregador a la plaça pròpia?

L’article 553-36.3 ho resol així:

  1. No cal votació de la junta.
  2. El propietari envia el projecte tècnic a la presidència o a l’administració 30 dies abans de començar l’obra.
  3. Dins d’aquests 30 dies, la comunitat pot proposar una alternativa raonable (per exemple, un altre recorregut del cable o connectar-se a una línia comuna prevista).
  4. Si l’alternativa no s’executa en 2 mesos, el propietari pot fer la seva instal·lació.
  5. En acabar, el propietari lliura el certificat de la instal·lació.
  6. El cost és del propietari.

Com a administrador, el més pràctic és tenir un registre de comunicacions amb la data d’entrada de cada projecte, per controlar els terminis, i demanar sempre el certificat final.

Com s’aprova una instal·lació de recàrrega per a tot el garatge?

Si la comunitat vol una infraestructura comuna (una línia general per a l’aparcament a la qual es vagin connectant els carregadors), l’article 553-25.2.c demana majoria simple dels propietaris que voten, que també ha de ser majoria simple de les quotes.

Els propietaris que no van a la junta s’hi poden oposar per escrit en el termini d’1 mes des que se’ls notifica l’acord; si no ho fan, es considera que hi estan d’acord.

Per portar-ho a la junta convé tenir:

  • Un estudi de la potència disponible a l’edifici i al garatge.
  • Una proposta tècnica amb l’esquema d’instal·lació i el sistema de gestió de càrrega.
  • Un pressupost que separi la part comuna (línia, quadre, gestió) de la part de cada veí (el seu carregador).
  • Una proposta de repartiment del cost i de com s’hi afegiran els veïns que arribin després.

Quan cal projecte segons la ITC-BT-52?

La ITC-BT-52 del Reglament electrotècnic de baixa tensió regula les instal·lacions de recàrrega. Segons la norma (RD 1053/2014, BOE):

  • La instal·lació la fa un instal·lador elèctric habilitat, que la legalitza al RITSIC de la Generalitat.
  • Cal projecte si la recàrrega supera els 50 kW, si és a l’exterior i supera els 10 kW, o si té càrrega en mode 4 (càrrega ràpida en corrent continu).
  • En la resta de casos n’hi ha prou amb una memòria tècnica.
  • En edificis d’habitatges existents, la recàrrega feta segons els esquemes previstos a la norma no necessita projecte, llevat dels casos anteriors.

En un garatge comunitari normal, amb carregadors domèstics (habitualment de 7,4 kW monofàsics o d’11 kW trifàsics), el més habitual és una memòria tècnica. Però si la comunitat suma molts punts en una sola instal·lació, la potència total pot canviar les coses: que ho valori l’instal·lador.

Per què convé la gestió de càrrega?

La instal·lació d’un edifici té una potència limitada. Si cinc veïns carreguen alhora a plena potència, la línia del garatge es pot quedar curta. La gestió de càrrega (o equilibrat de càrrega) reparteix la potència disponible entre els carregadors que funcionen i l’ajusta segons el que consumeix la resta de l’edifici.

Avantatges per a la comunitat:

  • Permet més carregadors sense ampliar tant la línia ni la potència.
  • Evita talls i sobrecàrregues.
  • Fa més fàcil que s’hi afegeixin veïns més endavant.

Si vols saber quins tipus de carregador hi ha, mira com triar un carregador per al cotxe elèctric.

Quins documents ha de demanar la comunitat?

DocumentQuanPer a què
Projecte o memòria tècnica30 dies abans de començarVeure el recorregut, la potència i d’on surt l’electricitat
Dades de l’instal·lador habilitatAmb el projecteSaber qui respon de la instal·lació
Certificat d’instal·lacióEn acabarDeixar constància que està legalitzada
Pla de manteniment (instal·lació comuna)En aprovar-laSaber qui revisa i cada quant

Per al manteniment dels equips, pots veure la guia de manteniment de carregadors.

Hi ha ajuts o beneficis fiscals?

  • IRPF: el propietari es pot deduir un 15 % per instal·lar un punt de recàrrega en un immoble propi que no estigui afecte a una activitat econòmica, si la instal·lació s’acaba com a màxim el 2026. És una deducció vigent, però de moment no hi ha cap pròrroga coneguda per al 2027.
  • Empreses: els punts de recàrrega afectes a l’activitat que entrin en funcionament el 2026 es poden acollir a la llibertat d’amortització.
  • ICIO: alguns ajuntaments el bonifiquen. Per exemple, segons la seva ordenança fiscal 2026, Lleida bonifica un 75 % de l’ICIO dels punts de recàrrega. Comprova l’ordenança vigent del teu municipi.
  • Subvencions: el MOVES III està tancat des del 31/12/2025 i al novembre de 2026 no hi ha ajuts de la Generalitat oberts per a punts de recàrrega.

Com t’ajudem amb la comunitat?

A energiarenovable100.com no instal·lem: escoltem el que necessita la comunitat i, amb el vostre permís, us posem en contacte amb un instal·lador autoritzat de la zona que estudia la potència disponible, proposa l’esquema i prepara la documentació. El pressupost és gratuït i sense compromís.

Hi ha instal·ladors col·laboradors a tot Catalunya: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, amb pàgines locals com Badalona o Lleida ciutat.

Més informació a punts de recàrrega o demana pressupost per a la teva comunitat.

Servei relacionatPunts de recàrrega per a vehicle elèctricInstal·lació, manteniment i reparació · Demana pressupost gratuït

Preguntes freqüents

La comunitat es pot negar que un veí posi un carregador a la seva plaça?

A Catalunya no cal votació per a un carregador individual a la plaça pròpia. La comunitat, dins dels 30 dies següents a rebre el projecte, només pot proposar una alternativa raonable. Si aquesta alternativa no s'executa en 2 mesos, el propietari pot fer la seva instal·lació.

Qui paga la llum que consumeix el carregador d'un veí?

El propietari del carregador. El més habitual és que el carregador tingui el seu propi comptador o que pengi del subministrament del seu habitatge, perquè el consum no vagi a càrrec de la comunitat.

El carregador d'un veí pot deixar sense potència la resta de l'edifici?

Si la instal·lació està ben calculada, no. Quan hi ha diversos carregadors, un sistema de gestió de càrrega reparteix la potència disponible i evita sobrecàrregues a la línia del garatge.

És igual a Catalunya que a la resta d'Espanya?

No. A Catalunya la propietat horitzontal es regeix pel Codi civil de Catalunya i no per l'article 17 de la Llei de propietat horitzontal estatal. Els terminis i les majories són els del Codi civil català.

Necessites un instal·lador?

Demana el teu pressupost gratuït. Un instal·lador autoritzat a prop teu, a tot Catalunya.